Nieuw startup-programma voor academici: ScienceInc

Vandaag is ScienceInc gelanceerd. Dit programma van 6 maanden is voor onderzoekers van Universitair Medisch Centrum Utrecht enUniversiteit Utrecht die hun wetenschappelijke vinding naar de markt willen brengen. ScienceInc is opgezet door bedrijfsincubatorUtrechtInc.

Denken vanuit de klant
Het programma helpt wetenschappers bij het bepalen van de marktpotentie van hun vinding. ScienceInc is gebaseerd op de Lean Startup methode en is gericht op het denken vanuit de klant of gebruiker. “Focus, lanceer snel, test, pas je product aan en probeer opnieuw. Zo heb je de grootste kans om je wetenschap echt impact te geven.”, aldus ScienceInc mentor Ton Logtenberg, oprichter van Crucell en Merus. “ScienceInc moet wetenschappers net dat zetje in de rug geven, om dat ook te durven.”

 Zes initiatieven

De zes initiatieven die vanaf februari 2014 deelnemen in ScienceInc zijn:

Programma ScienceInc

Op 10 en 11 februari kwamen de wetenschappers bijeen voor de kick off van ScienceInc. Het programma biedt maandelijkse voortgangssessies met training op het gebied van ondernemerschap. Zo leren de ondernemers in spe pitchen en is er aandacht voor het aantrekken van investeerders. Daarnaast krijgen zij een eigen werkplek en toegang tot een professionele community van mentors, investeerders en ondernemers. Voor ScienceInc werkt UtrechtInc nauw samen met o.a. Utrecht Holdings, Unovate en Pontes.

Vervolg

Aan het einde van het programma, in juli 2014, presenteren de zes initiatieven hun ontwikkeling aan publiek en investeerders. Dan weten de wetenschappers wat nodig is voor een vervolg, welke rol zij daarin spelen en wie verder nodig zijn in het team. Wordt gekozen voor een spinoff/bedrijf, dan kan het team bij UtrechtInc hun startup verder uitbouwen.

“De reacties op ScienceInc zijn enthousiast. We verwachten na deze lichting in november met een nieuwe groep wetenschappers te starten.”, aldus UtrechtInc-directeur Roel Raatgever.

Bron: UtrechtInc.nl

Plaats een reactie