Internationaal consortium steekt bijna € 10 mln in Nederlandse start-up

Luxexcel, dat een mondiaal beschermde techniek voor 3D-printen ontwikkeld heeft, haalt nieuw groeikapitaal op. Een consortium van nieuwe en bestaande investeerders steekt ruim € 5 mln in de onderneming. Vorig jaar haalde het bedrijf uit Goes al zo’n € 4 mln op.

Volgens oprichter Richard van de Vrie (46) is het nu opgehaalde investeringsgeld voldoende om het businessplan te financieren. LUXeXceL

Nabewerking uit het proces

Conventionele 3D-printers bouwen een object laagje voor laagje op, nabewerking is een vast onderdeel van het productieproces. De Zeeuwen zijn erin geslaagd nabewerking uit het proces te snijden en de productielijn gelijktijdig geschikt te maken voor massaproductie.

Luxexcel is met name actief in de markt van optica, zoals de productie van lenzen voor ledtechnologie. Maar het bedrijf heeft in het verleden ook wel eens een bril geprint. De onderneming werkt samen met alle grote verlichtingsproducenten in Europa en de VS.

In de ledmarkt gaan de ontwikkelingen razendsnel. Dure voorraden zijn niet zelden binnen enkele maanden waardeloos. Met de techniek van Luxexcel kunnen kleine producties gedraaid worden. ‘Het maakt geen groot verschil meer of er één prototype, honderd monsters of 10.000 eindproducten vervaardigd worden.’ Volgens Van de Vrie leidt 3D-printen tot 90% minder afval en 50% minder energieverbruik.

Grote volumes

In de eerste financieringsronde, juni vorig jaar, deden het Amerikaanse Turnstone Management en het Nederlandse venture-capitalfonds Chrysalix SET (het investeringsfonds van energiemaatschappijen Essent en Delta) mee. Dit keer komt het geld van het Nederlandse Filsa Capital en het Duitse Munich Venture Partners. Ook Chrysalix SET doet mee in de tweede ronde. De oprichters van het bedrijf hebben nog altijd zo’n 50% van de aandelen in handen.

Dat juist die partijen instappen, mag bijzonder genoemd worden. Chrysalix SET kreeg afgelopen jaar 500 investeringsaanvragen te verwerken en investeerde er in twee, waaronder Luxexcel. Ook Munich, dat € 186 mln aan investeringsgeld beheert, hanteert een zeer conservatief investeringsbeleid.

Het groeigeld wordt onder meer ingezet voor de ontwikkeling van een 3D-printer voor grote volumes. ‘Dan moet je denken aan miljoenen lenzen per jaar’, zegt Van de Vrie.

Led-technologie

In 2013 kwam de totale omzet van het bedrijf uit op € 565.000. De omzetverwachting voor 2017 bedraagt € 32 mln. Het aantal medewerkers zal dit jaar grofweg verdubbelen naar 25. Led-technologie blijft de belangrijkste markt.

Van de Vrie zegt dagelijks benaderd te worden door geïnteresseerde partijen voor afgeleide producten, waaronder het printen van optische lenzen op computerchips. Concrete plannen zijn er niet, maar ‘als de zak geld groot genoeg is, richten we morgen een nieuwe businessunit op’.

Bron: FD.nl/ondernemen

Plaats een reactie